A zenekarról

Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar


A Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar 1945-ben alakult Rebersák Alfréd vezetésével a város zeneszerető polgáraiból. A kezdeti nehézségek után az akkoriban ugrásszerűen fejlődő bányaipar hathatós támogatása meghozta gyümölcsét: egyre szaporodó létszámmal és gyarapodó hangszerállománnyal, kottatárral, valamint a heti rendszeres próbákkal a zenekar az 1970-es évekre a magyar amatőr fúvószenekari élet kiemelkedő együttesévé vált. Rendszeres szereplője lett nívós zenei fesztiváloknak, versenyeknek, emellett a hagyományos nemzeti és bányász ünnepek, sportrendezvények és népünnepélyek várva várt vendége volt és maradt mindmáig. Az együttes több alkalommal szerepelt országhatárainkon kívül is, Szlovákiában, Csehországban, Skóciában, Ausztriában, Németországban népszerűsítette a magyar fúvószenét.

Mindezek mellett természetesen a zenekar állandó résztvevője a városi ünnepségeknek (március 15-e, május 1-je), rendezvényeknek (Civileké a Ház rendezvénysorozat) és nem múlhat el Bányász-nap sem a zenekar aktív közreműködése nélkül. Immáron hagyomány, hogy az együttes egy évnyitó koncerttel köszönti közönségét, amelyen a könnyed hangvételű darabok mellett kiemelkedő helyet kapnak a hazai és külföldi zeneszerzők koncertművei, feldolgozásai is.

1979-ben Koncert Zenekari és Örökös Kiváló Együttesi címet szerzett, majd ezt követően a sorozatos aranyminősítések után 1994-ben Koncert Fesztivál Fúvószenekari aranydiplomát. Menetelésük tovább folytatódott, a megszerzett címekre rákontráztak 2002-ben Fesztivál Fúvós-, majd 2006-ban Koncert Fúvós kategóriában kiemelt arany minősítéssel.

Azonban az elmúlt évtizedek sikerei után, a 2011-es év több fontos változást is hozott az együttes életébe: Simonics László 10 év munkássága után a karmesteri pálcát Sági Richárdnak adta át, fő támogatójuk, a Vértesi Erőmű Zrt. csődeljárás alá került, a zenekarnak biztos hátteret jelentő Bányász Klub Alapítvány forrásai elapadtak, az otthonukként szolgáló Bányász Klub bezárt. Taglétszámuk megfeleződött - pénz és próbaterem nélkül maradt a zenekar.

Történetük azonban nem ért itt véget. Maréknyi képzett fiatal vette magához a kezdeményezést: próbatermet kutattak, finanszírozásról a városvezetéssel tárgyaltak, működésükhöz bírósági beadványokban dokumentumok tucatjait terjesztették elő. Motivációjuk, dinamikus lendületük, a zene iránti elkötelezettségük és összetartásuk minden előttük tornyosuló falat ledöntött, példamutató erőfeszítésük eredményeként a várostól új próbatermet, működési támogatást kaptak.

Új karmesterükkel, újult erővel, töretlen lelkesedéssel dolgozott tovább a zenekar, melynek gyümölcseként taglétszáma növekedett, hiányzó hangszereseiket a Bakfark Bálint művészet oktatási intézmény növendékeivel pótolták. Közben a szervezeti hátteret illetően is változás történt tevékenységüknek köszönhetően: az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesületet 2011 decemberében jegyezte be a törvényszék közhasznú civil szervezetként.

2012. januári Évnyitó koncertjükön a zenekar egy teljesen más arculatát mutatta meg a nagyérdeműnek - repertoárjukat több filmzenével bővítették és egy teljesen új irányvonalat mutattak be a teltházas, nagysikerű Filmzene Koncertjükkel. A város pezsgő kulturális életébe visszamenetelve, sorra kapták a felkéréseket, melyet egyre magasabb minőségi színvonalon teljesítettek. A régió lakosságának egyöntetű támogatásának hálájaként, 2013-ban, - a ’Best of Bányász’ koncerttel - legkedveltebb műsorszámaikból összeállított csokorral nyitották meg az évet. A sors azonban újabb kihívás elé állította őket, amikor egy városfejlesztési pályázat során, új funkciót betöltéséhez próbatermük is teljes átalakításra került, így ismét költözniük kellett.

Rutinosan vették immáron az akadályt, s ezúttal a helyzet is kedvezően alakult számukra. A Vértesi Erőmű Zrt. anyagi helyzete tisztázódott, a Bányász Klubot használatvételbe adta Oroszlány Városának. Régi-új otthonukba történő költözködés után szakadatlan volt a zenekari tagok munkája, létszámuk tovább nőtt, mára már 40 fővel büszkélkedhet a zenekar.

2014-ben a Filmzene 2.0 koncertjükkel a zenekar történetének talán legnagyobb sikerű előadását tudhatták magukénak. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel, másnap meg kellett ismételni a koncertet, melyre még a zenekar életében soha nem volt példa. Mindkét előadás pótszékes teltházas közönség előtt zajlott le. A zenekar egyik kiemelt céljának tekinti a fúvószene népszerűsítését mind szélesebb körben, külön figyelmet szentelve a legfiatalabb korosztálynak. Számukra rendezte meg több alkalommal Mesekoncertjét azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljon a gyermekek körében a zenéléshez. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben további hasonló koncertek rendezését tervezik.

2014. március 20-án a zenekar ,,Oroszlányért” díszokleveles kitüntetésben részesült 70 évnyi tevékenységéért, mely a valaha kapott legnagyobb nem zenei elismerés, s legnagyobb civil szervezeteknek adható kitüntetés. Az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ munkájuk újabb elismeréseként 2015-ben „a kultúra területén kifejtett kiemelkedő, áldozatos, önzetlen szolgálatért” Kölcsey Ferenc Emlékplakettet adományozott a zenekar számára.

A zenekar 2015-ben ünnepli a 70 éves fennállását. E jeles évet a hagyományaiknak megfelelően évnyitó koncerttel kezdett, melyen a komoly(abb) zenétől a könnyű műfajig a muzsika széles skáláját mutatta be nagy sikerrel. A továbbiakban koncertsorozatokkal és Bányász-napkor egy több napos Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivállal szeretnének megünnepelni a jubileumot.

Bányász hagyományokhoz híven köszönnek addig is, bizakodva:

Jó szerencsét!